Musikk Annelies Van Parys  Dirigent / Etienne Siebens

Vokalensemble / Neue Vocalsolisten 

Libretto / Jen Hadfield  Regi / Tom Creed  Scenografi og video / Collective 33 1/3

Lysdesign / Peter Quasters  Kostymedesign / Viviane Coubergs

Manuskript / Gaea Schoeters

11. mars, 19:00

12. mars, 15:00

Hvor: Peer Gynt-salen/Grieghallen

Billetter: KJØPES HER

Hitchcock's Rear Window (Vinduet mot bakgården) vises på Cinemateket på USF søndag 5. mars, kl. 17:00. En uke før norgespremieren av Private View. 


Operaen presenteres i samarbeid med Bergen Nasjonale Opera, Borealis - en festival for eksperimentell musikk og BIT20 Ensemble.

Private View er produsert av Muziektheater Transparant, co-produsert av 33 1/3 Collective, Asko|Schönberg, Opera Days Rotterdam, Concertgebouw Brugge, Deutsche Oper Berlin, Bergen Nasjonale Opera og Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, og støttet av Productiefonds Oost Nederland og BesteBuren. Komposisjonen er et bestillingsverk av Annelies Van Parys bestilt av Muziektheater Transparant og Kunsthuis Opera Vlaanderen. Librettoen ble bestilt av Bergen Nasjonale Opera. Private View har vunnet den første Fedora – Rolf Liebermann prisen for opera i 2014.


Alfred Hitchcocks Rear Window danner utgangspunkt for denne (humoristiske) thrilleren av en kammeropera. Kikkermentalitet og sosial isolasjon er tema for karakterene, som bor i en blokk og knapt kjenner sine naboer. Karakterene er navnløse metaforer for mønstre i menneskelig relasjoner: som det i utgangspunktet så lykkelige paret, hvor mishandling venter bak lukkede dører, eller den enslige, eldre kvinnen: Ingen legger merke til henne, mens hun får med seg storparten av det som foregår.

Et mord har skjedd, og det kunstneriske teamet spør om en felles angst kan bringemenneskene sammen. Hva er virkelig og hva er fantasi? Hvem er menneskene vi betrakter, hva finner vi ut ved å se på dem? Er det vi ser — og tolker — alltid sant?

Som publikum blir vi tause vitner. Vi får et overordnet blikk på hva som kan haskjedd. Vi blir ufrivillig gjort til kikkere, og må kanskje spørre oss om hvorfor vi konkluderer som vi gjør og hvilket ansvar dette gir oss.

Private View er laget for fire sangere og et kammerensemble. Det startet som et samarbeid mellom Bergen Nasjonale Opera og Muziektheater Transparant (Antwerpen) og har vunnet flere priser, blant annet Fedoraprisen for nyskrevet opera.