Back to All Events

Lyttelos: Knekk samtidsmusikkoden — med Annabel Guaita

  • Litteraturhuset i Bergen 5 Østre Skostredet Bergen, Hordaland, 5017 Norway (map)

Ønsker du å bli en mer oppmerksom lytter? Få mer ut av lytteopplevelsen.

Med utgangspunkt i Thomas Adés' Living Toys (1993) forsøker vi å komme på innsiden av samtidsmusikken og spør: hva skal vi egentlig høre etter?

Møter vi denne musikken med intellektet, eller er det mulig å lytte med kroppen, se farger eller slippe fantasien til? Er det så vanskelig som mange vil ha det til? Hvilke ord kan beskrive vår lytteerfaring? Må musikk nødvendigvis være til behag? Klarer vi å stå i et musikalsk kaos og et ubehag? Finnes det flere måter å lytte til musikk på?

Bli med og utfordre og utvide din egen musikksmak!

Jeg oppfordrer dere: IKKE lytt til denne musikken på forhånd! IKKE les deg opp på verkomtaler eller komponist før du kommer! I stedet ber vi dere stille komplett uforberedt! Blanco!

La oss foreta en reise inn i det ukjente – SAMMEN – slik at vi blir utfordret på noe annet enn å kjenne igjen eller få bekreftet noe vi allerede vet.

Vi skal nærme oss musikken, ikke for å lære noe om den eller forstå den, men å undersøke ulike måter å lytte til musikk på. Kanskje vi kan få dette verket til å flytte på noen grenser i oss?
— Annabel Guaita
Annabel Guaita (Bilde av: Mikael Holber).

Annabel Guaita (Bilde av: Mikael Holber).

Pianist og lyttelos Annabel Guaita formidler klassisk musikk på helt nye måter – slik at du får mer ut av lytteopplevelsen. Når hun har loset deg gjennom lytteopplevelsen vil du både føle og reflektere mer når du lytter til musikk.  Gjennom sine utsolgte foredrag på Litteraturhuset i Bergen har hun klart å trollbinde publikum – og åpne dørene inn til klassisk musikk på en måte som ikke har blitt gjort før.

Hun er klassisk utdannet pianist med mastergrad i klaverspill og doktorgrad på den norske komponisten Fartein Valen. Hun har spesialisert seg i det 20. århundres musikk og samarbeidet med en rekke norske musikere og samtidskomponister. I 2011 ble hennes første solo-cd L’ Altra Beltá gitt ut på selskapet Lawo Classics med musikk av Valen.

Samtidig var hun svært aktiv som utøver og spilte på ulike konsertserier og festivaler i Norge, i tillegg til å turnere i USA, Sør-Amerika og Finland.

Siden 2012 har Annabel holdt konsertintroduksjoner og hatt samtaler med utøvere og komponister under Festspillene i Bergen. Hun har også holdt musikkforedrag for Bergen Filharmoniske Orkester og turnert for Fylkeskonsertene Hordaland med formidling av klassisk musikk til barn og unge.

Mellom 2016 og 2018 var hun formidlingsleder på komponisthjemmene i KODE.