Back to All Events

Festspillene i Bergen: MIMODRAMAS

  • Peer Gynt-salen 1 Edvard Griegs plass Bergen, Hordaland, 5015 Norway (map)

Moderne legender på Festspillene

BIT20 vender hjem i musikalsk betydning med denne festen av et samarbeid mellom BIT20 Ensemble, Carte Blanche og Festspillene i Bergen. Sørkoreanske Unsuk Chin – en av samtidsmusikkens mest profilerte komponister – er festspillkomponist i 2019, og et langvarig bekjentskap for BIT20.

I Peer Gynt-salen omkranser Chins verk musikken til hennes gamle læremester, komponistlegenden György Ligeti (1923–2006). Med ham som lærer måtte avantgarde-tradisjonen hun kom fra legges vekk – det var en uting å gjøre det man allerede kunne. I tillegg til en enestående energi og karakterstyrke, har de to også en solid dose humor til felles. Chins pantomimeinspirerte stykke cosmigimmicks hyller Ligeti, og får denne kvelden følge av Carte Blanche. I sitt av carte blanche-konsept går hele kompaniet sammen og lager et stykke, uten koreograf. Danserne og musikerne møtes kun timer før forestilling og skaper enestående sceneøyeblikk, der og da.

Ligetis musikk vil lede tankene hen til verdensrommets ensomhet, musikken er for mange kjent som lydsporet til Kubricks 2001: A Space Odyssey. Med Stravinskij bindes tidene sammen, med den rastløse energien som tydeligste fellesnerve. Kvelden blir en tidsreise gjennom portretter fra ulike epoker – men mest av alt dannes en følelse av at verken tid eller stilistiske epoker egentlig eksisterer, bare musikk og dans.

Musikken

Unsuk Chin ­– cosmigimmicks

Györgi Ligeti – Aventures

Györgi Ligeti – Nouvelles Aventures

Igor Stravinskij – Three pieces for string quartet

Unsuk Chin – Gougalon

Medvirkende

Dirigent – Pierre-André Valade

Sopran – Donatienne Michel-Dansac

Barriton – Omar Ebrahim

Kontratenor – Kai Wessel

Dans – Carte Blanche – Norges nasjonale kompani for samtidsdans

Lysdesign – Jens Sethzman

I samarbeid med Festspillene i Bergen & Carte Blanche – Norges nasjonale kompani for samtidsdans